Jacques van Wely met de plaquette
Jacques van Wely met de plaquette

Loodgieters- en Leidekkersbedrijf Van Wely is Hofleverancier

Algemeen

GROESSEN - Loodgieters- en Leidekkersbedrijf Van Wely B.V uit Groessen in Groessen mag zich voortaan Hofleverancier noemen. 

Het bedrijf vierde op zondag 14 augustus 2022 het 100-jarig jubileum in zaal Gieling. Burgemeester Huub Hieltjes overhandigde op deze dag de oorkonde tijdens de receptie in Zaal Gieling. De aanstormende vierde generatie kwam het zalencentrum binnen met de plaquette Hofleverancier. De familie Van Wely is al drie generaties lang een expert op het gebied van het aanbrengen en onderhouden van duurzame dakbedekking op monumentale gebouwen in Gelderland en daarbuiten. 

Harry van Wely

Het bedrijf is op 14 augustus 1922 opgericht door Harry van Wely. Hij was één van de vier koperslagers in Zevenaar, maar onderscheidde zich door zijn specialisme; het op ambachtelijke wijze aanbrengen van leien daken. In de jaren zestig neemt zoon Jacques het stokje van zijn vader over en ontwikkelt het bedrijf verder in leidekken en koperwerken. Vanaf dat moment werkt Van Wely landelijk en heeft grote bekendheid als de leisteen- en zinkmeesters uit Groessen. 

Specialist in leiwerk

Halverwege de jaren zeventig ontwikkelt het familiebedrijf Van Wely zich als specialist in leiwerk. Door de rijke ervaring in het lei- en zinkwerk bij veel kerken en torens in de Liemers is het bedrijf in beeld bij de Gelderse Monumentenwacht. Vanaf dit moment wordt het bedrijf vaak in de provincie Gelderland ingezet als na inspectie blijkt dat onderhoud en herstel nodig is voor het behoud van cultureel erfgoed. Zo maakt het bedrijf volop naam. In 2003 maakt Jarno van Wely zijn opwachting in het familiebedrijf en staat hij als derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Na al die jaren staat nog steeds vakkennis en kwaliteit voorop en zorgen zij er met zijn allen voor dat het unieke Van Wely vakmanschap niet verloren gaat.

Geweldig

Jacques (87) en Maria van Wely (86) straalden van oor tot oor voor, tijdens en na de overhandiging van de oorkonde en plaquette. Maria van Wely: “Dat we dat op onze leeftijd nog samen mogen meemaken. Dat is toch geweldig?” Jacques van Wely ontroerde de tientallen werknemers, familieleden en klanten met mooie woorden richting zijn zoon. “Het was niet altijd even gemakkelijk om te voldoen aan de eisen van een vader voor wie een acht niet altijd voldoende was. Dan moest het toch een negen zijn. Maar je doet het geweldig. Ik ben ontzettend trots op je.”