Petra Koenen en Anton Ariëns (Foto: Alie Engelsman)
Petra Koenen en Anton Ariëns (Foto: Alie Engelsman)

Duuve te Gek kiest twee kunstenaars van het jaar: Anton Ariëns en Petra Koenen

Algemeen

DUIVEN - Dit jaar koos de organisatie van Duuve te Gek niet één, maar twee kunstenaars van het jaar: Petra Koenen en Anton Ariëns.

Door Alie Engelsman

De werkgroep geeft deze kunstenaars opdracht om een kunstwerk te maken. Duuve te Gek koopt het vervolgens en schenkt het aan de gemeenschap van Duiven. In 2022 mogen Petra Koenen en Anton Ariëns zich de Duivense Kunstenaars van het jaar noemen. Beiden vinden ze het een eer om tijdens Duuve te Gek centraal te staan op het Kunstplein. Anton zal zondagmiddag 25 september werken aan zijn kunstwerk, maar hij verwacht en hoopt dat hij ook veel mensen te woord zal staan. Petra heeft een rustige omgeving nodig om met haar opdracht bezig te zijn. Zij overweegt om juist andere mensen, en met name kinderen, aan het werk te zetten.

Natuur, mens en emotie

Anton is zijn hele leven al gefascineerd geweest door kunst. Hij werd 81 jaar geleden geboren in een dijkhuis in Nederasselt. Als kind werd hij gefascineerd door de natuur. “Ik vond het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe boerenzwaluwen hun nest bouwden met klei en speeksel. Ik leerde de natuur te observeren en te waarderen.” Niet alleen de natuur, maar ook de mens en emoties inspireren Anton. Hij studeerde Weg- en Waterbouwkunde, dus geen kunstopleiding. “Ik heb op verschillende plekken gewerkt en uiteindelijk ben ik in Duiven terecht gekomen waar ik leiding mocht gaan geven aan de Groeikern. Eenmaal met pensioen ging ik cursussen volgen. Familie en vrienden wisten meteen wat ik wilde gaan doen: beeldhouwen. Als ik begin met een stuk steen heb ik wel een globaal beeld in mijn hoofd, maar gaandeweg vormt zich het kunstwerk. Als ik eenmaal weet welke kant het op gaat, dan is het beeld ook zo af. Het verhaal en de symboliek achter het kunstwerk vind ik belangrijk. Een zwevend beeld, bijvoorbeeld, van een vogelfiguur, betekent voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Dat wil ik uitbeelden. Mensen moeten in mijn beelden willen kruipen om het te beleven.”
Petra woont sinds 2014 in Duiven en heeft haar atelier aan huis. Zij werd vanaf jongs af aan gestimuleerd om creatief bezig te zijn. “Op de mavo had ik een tekenleraar die duidelijk potentie in mij zag”.
Na jaren van verschillende cursussen, workshops en creatieve vakanties, heeft ze de kunstacademie gevolgd om zich verder te ontwikkelen. “Ik ben altijd, ook naast mijn baan in het onderwijs en als museumdocent, creatief bezig geweest. Maar sinds ik in Duiven woon ben ik er actiever mee bezig. ”
Petra maakt naast tweedimensionaal werk ook beeldjes van verschillende materialen zoals papier en textiel, materialen die een ander misschien weggooit. “De laatste jaren is vooral de Japanse Kintsugi (de gouden reparatietechniek) mijn inspiratiebron en laat ik in mijn werk meer van het proces zien. Zo kunnen er in een beeld zomaar nog spelden te zien zijn of het gouddraad wat is gebruikt. In een schilderij blijven soms de hulplijnen staan, die zo een onderdeel vormen van de voorstelling. Het idee is dat het geheel meer is dan de som van de delen. Een kunstwerk hoeft niet perfect te zijn, maar moet een verhaal vertellen.”

Beide kunstenaars hebben veel meer te vertellen over hun werk. Dat doen ze graag tijdens Duuve te Gek, op zondag 25 september van 12.00 uur tot 17.00 uur in het centrum van Duiven.