Het jongenskoor in 1944 met de bezielende dirigent H. Boland (Foto: Historische Kring Duiven-Groessen-Loo)
Het jongenskoor in 1944 met de bezielende dirigent H. Boland (Foto: Historische Kring Duiven-Groessen-Loo)

Negentig jaar Herenkoor Groessen

Algemeen

GROESSEN - Op zondag 13 november 2022 herdenkt het Herenkoor van de Groessense St. Andreaskerk dat het negentig jaar bestaat. Het jubileum begint met een eucharistieviering om 10.00 uur in de St. Andreaskerk. 

Aansluitend wordt herdacht dat Wim Bloemberg 50 + 1 jaar lid is van het koor, waarna er gelegenheid is de jubilaris en zijn vrouw te feliciteren. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst om 14.00 uur in het Dorpshuis aan het Isidorusplein wordt uitgebreid stilgestaan bij het 90-jarig jubileum van het Herenkoor. Na enkele toespraken zullen muziekvereniging Sint Andries, KDO en EMM gezamenlijk een serenade met vendelhulde brengen aan het jarige koor. Daarna is er een receptie, waarbij behalve genodigden ook andere belangstellenden welkom zijn.
Het ontstaan van het herenkoor hangt nauw samen met de kerkelijke ontwikkelingen rond 1930 in Nederland. Ook in Groessen vonden die ingang in het parochieleven. Dit had tot gevolg dat in de herfst van 1932 een Schola Cantorum werd opgericht. Dit koor met zo’n 25 jongens bracht wekelijks tijdens vieringen Gregoriaanse gezangen ten gehore. Tot in de jaren ‘60 werd behalve in de zogenaamde stille missen door de week, in alle eucharistievieringen uitsluitend Gregoriaans gezongen. Dat betekende dat het herenkoor alle zondagen van het jaar present moest. Daarnaast ook op kerkelijke feestdagen zoals Allerheiligen, Allerzielen en Maria Hemelvaart. Voor de koorleden was het dus een steeds druk bezet programma.
Als gevolg van het Tweede Vaticaanse concilie halverwege de jaren ‘60 veranderde er veel in de katholieke kerk. Dat had ook invloed op het repertoire van het koor. Zo kwamen in die tijd ook Nederlandse liederen op het programma. Veel zangers bleven trouw echter aan het Gregoriaans en het koor geldt nu als een van de weinige herenkoren in de streek die geregeld de vaste en wisselende Gregoriaanse gezangen tijdens de vieringen ten gehore brengen.
Dat doen ze alleen in Groessen gekleed in toog en superplie. Een traditie die ook al sinds 1934 bestaat.