Leerlingen en peuters kwamen kijken op het bouwterrein. (Foto: Alie Engelsman)
Leerlingen en peuters kwamen kijken op het bouwterrein. (Foto: Alie Engelsman)

Eerste paal IKC De Droomgaard geslagen

Algemeen

DUIVEN - Op de koude ochtend van vrijdag 20 januari sloegen Omar Hazizi, leerling uit groep acht van IKC de Droomgaard, en wethouder Gemma Tiedink, symbolisch de eerst paal in de modderige grond. Het nieuwe gebouw van IKC de Droomgaard wordt gebouwd aan de Goudhaanstraat. 

Door Alie Engelsman

IKC De Droomgaard is vorig jaar ontstaan door een fusie van de basisscholen De Wiekslag en De Wereldwijzer. Kinderopvang Puck & Co in Duiven, dat nu nog in het Huis van Droo is gevestigd, zal straks ook plaatsnemen in het nieuwe gebouw. Directeur Frank de Bruin: “Het wordt dan een Integraal Kindcentrum (IKC) op één locatie, waar kinderen zich van jongs afaan, totdat ze naar de middelbare school gaan, kunnen ontwikkelen.”

Op het terrein, waar vorig jaar nog les werd gegeven op basisschool De Wiekslag, rijden vrachtwagens af en aan en staan machines dagelijks te stampen. De bouw van de nieuwe duurzame school wordt gerealiseerd door Rots Bouw uit Aalten. De Bruin: “Zo’n eerste paal is best een bijzonder moment. In 2018 waren er de eerste plannen voor de bouw van dit IKC. Nu er daadwerkelijk gebouwd wordt, gaat het ook heel snel. We verwachten dat de kinderen volgend jaar om deze tijd in en rond het nieuwe gebouw kunnen spelen en leren.” Het IKC komt in een groene omgeving te staan, aan de rand van park De Droo. Het park, met een mooie waterpartij, zal bij het IKC worden betrokken. De gemeente Duiven is aan het beraden hoe dit het beste gerealiseerd kan worden. De Bruin: “Er komt een groen speelplein, maar we vinden de verbinding met de groene omgeving ook erg belangrijk. De kinderen moeten daar veilig kunnen spelen en leren.”

Acht leerlingen van IKC De Droomgaard, uit elke groep één, waren aanwezig bij de bijzondere gebeurtenis “Leuk”, “Cool” en “Vet!” waren hun reacties op het welkomstwoord van de directeur. Evenveel peuters uit Huis van Droo (Puck&Co), kwamen ook een kijkje nemen op het bouwterrein, evenals een aantal belangstellenden. André de Gelder Van Rots Bouw legde aan de aanwezigen uit hoe de ‘paal geslagen’ wordt:. “Er wordt een gat in de grond geboord van 10 meter diep. Deze wordt opgevuld met beton. Zo komt de school op meerdere palen te staan.” Eventmanager Marc Bos van De Droomgaard ging kort met de kinderen in gesprek en voegde toe: “Zo zal het IKC een stevig fundament krijgen.” 

Omar Hazizi kreeg de eer om de eerste paal te slaan, onder toeziend oog van wethouder Tiedink. Voorzien van stevige bouwschoenen en een helm liepen ze door de modder naar de heimachine, die ze voor deze gelegenheid mochten beklimmen. Omar: “Ik vind het best spannend om mee te werken aan die eerste paal.” Omdat Omar in groep acht zit, zal hij geen les meer krijgen in het nieuwe IKC. Maar het is een IKC van de toekomst. Wethouder Tiedink: “Als gemeente vinden we het heel erg belangrijk dat er een nieuwe duurzame en frisse school wordt gebouwd, waar elk talent zich kan ontwikkelen.”