Afbeelding

Try-out ‘Wereldbetermakers’ in Duiven ontroert en raakt

Algemeen

DUIVEN - Zo’n 500 schoolkinderen uit Duiven en omgeving beleefden op dinsdag 16 mei de wervelende show ‘Wereldbetermakers’. Jochem van Gelder en zijn ‘assistent’ Ron Bons lieten de kinderen op ludieke wijze nadenken over problemen en dan vooral over die in hun eigen wereld.

Door Alie Engelsman

Leerlingen uit de groepen vier en vijf van de basisscholen deden enthousiast mee. Dat was ook de bedoeling van deze in een nieuw jasje gestoken show, die in 2016 al eens werd opgevoerd. Jochem van Gelder: “Een theatervoorstelling met zoveel interactie van kinderen luistert heel nauw, maar hun enthousiasme en openheid geven ons enorm veel power om deze show te gaan doen. Het betekent dat kinderen geraakt worden. Dat is waar het om gaat, kinderen aan kunnen zetten om na te denken over wat zij kunnen doen om de wereld, en vooral hun wereld, een beetje beter te maken.”

De leerkrachten van de basisscholen konden hun leerlingen voorbereiden op deze voorstelling via een lesbrief, waarin onder andere gevraagd werd een top 3 te maken van goed en van slecht nieuws in de wereld. Deze top drie vormde de basis van de voorstelling. In de show van dinsdagmiddag 16 mei ging het over eenzaamheid, ruzie maken en over het verpesten van voetbalwedstrijden. Daarnaast kregen de kinderen op speelse wijze een lesje over geluk. Ze konden hun eigen geluksgevoel een cijfer geven, van een 6 of lager tot een 10. Jochem liet ze de drie landen raden waar kinderen het gelukkigste zijn, volgens een recent onderzoek van Unicef. Daarbij staat Nederland op nummer 1. Een ‘geluksprofessor’ legde online uit dat kinderen in Nederland veel lachen, wat werd bewezen door de zaal een aantal grappige filmfragmenten te laten zien. Het ijs was daardoor al ruimschoots gebroken en drie kinderen mochten op het podium plaatsnemen om hun mening te geven over hun top-3-probleem. Verderop in de show mochten nog eens drie andere kinderen vertellen wat zij als oplossingen zagen. Daarbij konden ze rekenen op bijval van hun enthousiaste leeftijdsgenootjes. Ron Bons, die er in zijn spel toch wel wat andere ideeën op na hield (‘als je allemaal hetzelfde denkt krijg je ook geen ruzie en ben je dus gelukkig’), zong in een aangrijpend liedje hoe hij zich altijd maar buitengesloten voelde. Dat raakte de kinderen. Die kwamen met oplossingen voor zijn probleem, variërend van een knuffel tot het vertellen van een mop. Een leerling kwam met de ontroerende opmerking dat hij iemand in een zwart t-shirt zag, die heel dapper was, doelend op Ron. Zo was de voorstelling doorspekt met theateracts van Jochem en Ron en spontane inbreng van de kinderen.

De theatershow werd in samenwerking met Rob Vissers van Hope XXL in een nieuw interactief jasje gestoken en vindt na deze try-out in Duiven dit seizoen nog tien keer elders in het land plaats. Rob Vissers: “We hadden Jochem van Gelder uitgenodigd voor onze podcast en toen kwam de oude voorstelling ‘WereldBeterMakers’ aan de orde. We vonden het jammer dat deze show was gestopt. Er zat een mooie boodschap in, waar Hope XXL helemaal achter staat. We hebben er een uitgebreid driedelig scholenproject van gemaakt, met een lesbrief, de show zelf en de opdracht om er verder mee aan de slag te gaan. Daarvoor ontvangen alle groepen een poster die ze in de klas kunnen hangen. Daarop kunnen de kinderen een maand lang met post-it-briefjes aangeven wat ze daadwerkelijk hebben gedaan om hun wereld een beetje beter te maken. De actiefste groep, met meeste briefjes en creatieve ideeën, wint een reis naar de Efteling. Aan het einde van de voorstellingentoer, eind juni, zullen alle ideeën verzameld worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal er een boekje verschijnen, waarin alle acties worden gebundeld. Dit kan dan ook weer mooie input zijn voor de activiteiten van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) op de middelbare scholen.” Bij de organisatie van ‘Wereldbetermakers’ is ook VOSS/ABB (Vereniging voor openbare en algemeen toegankelijke scholen) betrokken. Deze belangenvereniging, waar circa 1900 basisscholen bij zijn aangesloten, ziet er op toe dat zoveel mogelijk leerlingen de voorstelling kunnen bezoeken.

Jochem van Gelder is heel tevreden over deze try-out. “De interactie, die we vandaag voor de eerste keer meemaakten, was spannend, maar ook erg mooi. Het is heel bijzonder om te zien dat kinderen zo open durven te zijn. Er zaten heftige en verdrietige dingen bij. Zo werd het een show die van de ene blije naar de andere verdrietige emotie overging. We willen kinderen aanzetten om in hun eigen wereld te kijken naar wat ze kunnen doen om deze beter te maken. Dat zijn vaak simpele dingen, zoals afval opruimen, een praatje maken met een oudere en ruzies oplossen door dingen naar elkaar uit te spreken. Door zaken, zoals een scheiding, bespreekbaar te maken, merk je dat kinderen elkaar ideeën geven om er mee om te gaan. Belangrijk is dat ze zich vertrouwd genoeg voelen om tijdens de show hun problemen te durven delen en dat ze zich gehoord voelen. We kunnen hier in Duiven de wereldproblemen niet oplossen. We focussen in de voorstelling vooral op de eigen wereld van de kinderen. We hopen op een mooi vervolg. De kinderen krijgen een armbandje, dat laat zien dat ze wereldverbeteraar zijn. Het is tevens een herinnering dat het niet stopt bij de voorstelling van vandaag, maar dat ze met hun acties door kunnen blijven gaan.”

Sanne Bant, regisseur van de show vond het een fantastische try-out: “De eerlijkheid en kwetsbaarheid waarmee deze kinderen zich open stelden was geweldig. Ik had er stiekem wel op gehoopt, maar om dat ook werkelijk te zien gebeuren is zo bijzonder. We hebben voor de kinderen van de middenbouw gekozen, omdat ze nog jong genoeg zijn om fantasierijk en vrij te kunnen denken, maar al wel weten wat er in de wereld speelt. En hoe vroeger we beginnen met ze bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen, hoe beter.”
De kinderen gingen enthousiast naar huis met mooie plannen. “Maar we gaan ook wel strijden voor de Efteling,” besloot een jongedame.

"De kwetsbaarheid waarmee de kinderen zich open stelden was geweldig"