Burgemeester Hieltjes flankeert de decorandi (Foto: Alie Engelsman)
Burgemeester Hieltjes flankeert de decorandi (Foto: Alie Engelsman)

Vijf inwoners van gemeente Duiven koninklijk onderscheiden

Algemeen

DUIVEN - Onder grote belangstelling van familie en vrienden namen vijf inwoners van Duiven op 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangst: vier inwoners werden Lid van Oranje-Nassau, ééntje Ridder van Oranje-Nassau. Ook eerdere gedecoreerden waren uitgenodigd om deze huldiging bij te wonen.

Burgemeester Huub Hieltjes speldde lintjes op bij Margriet Zoon-van Tilborg, Marijke Vos-Bosch, Richard van Onna, Toon Hooyman en Jan de Graaf. Hij doorspekte zijn toespraken met persoonlijke anekdotes. Voor kinderburgemeester Elfi Lukassen was een mooie rol weggelegd. Ze sprak de nieuwe gedecoreerden op haar eigen wijze toe, beginnend met de woorden ‘Als ik groot ben…’.

Margriet Zoon-van Tilborg verrichtte 45 jaar lang allerlei vrijwillige werkzaamheden voor de geloofsgemeenschap Heilige Remigius in Duiven. In samenwerking met anderen organiseerde ze vele kindernevendiensten tijdens de eucharistievieringen, verzorgde ze gezinsvieringen en met Kerstmis creëerde ze de kerstsfeer in de kerk. Ze was bovendien lid van de wijkwerkgroep. Naast al het werk dat ze deed voor de kerk, werd ze in 1989 vrijwilliger bij het Welfarewerk in het verzorgingstehuis Thuvine, dat tot 2020 onder het Rode Kruis viel. Toen dit Pleyade werd, is ze tot februari 2022 doorgegaan met het Welfarewerk.

Marijke Vos-Bosch is ruim 25 jaar mantelzorger. Daarnaast is ze sinds 2015 het eerste vrouwelijke bestuurslid van Schutterij Onderling Genoegen, waar ze, naast haar taken als secretaris, een belangrijke rol heeft bij evenementen van de schutterij. Ze verzorgt vergunningen, contacten met EHBO en verkeersbegeleiding, stemt af met contactpersonen van de geüniformeerde secties en met Liemers Harmonie Duiven. Ze zorgt er voor dat de verhalen van de schutterij bewaard blijven voor het nageslacht. Ze helpt in verpleeghuis Droostaete met het uitserveren van maaltijden en koffie/thee en maakt praatjes met de bewoners. Tot 2016 was ze bestuurslid bij de wijkraad Duiven-Welleveld/Droo-Zuid.

Richard van Onna is sinds 1989 vrijwilliger voor diverse verenigingen in Groessen. Hij bekleedde onder andere functies bij Sportclub Groessen, bij carnavalsvereniging de Deurdreiers en bij de Caritasinstelling Sint Willibrordus. Sinds zijn koningschap (2012) is hij vrijwilliger bij Schutterij EMM in Groessen. Vanuit de Historische Kring Duiven-Groessen is hij lid van de Oral History Werkgroep ViA15. In 2018 was hij teamlid en ambassadeur van Team Duiven/Stichting Alpe d’HuZes. Hij is betrokken bij Toneelgroep Da’s Mooi, waar hij op diverse fronten actief is, als tekstschrijver, decorbouwer, verzorger van rekwisieten en toneelmeester.

Toon Hooyman werd in 1988 lid van het hoofdbestuur van SV Loo, waar hij verschillende bestuursfuncties had. Na zijn bestuurslidmaatschap werd hij actief bij verschillende hulpploegen en werkgroepen. Hij verzorgt onder andere de contacten met de gemeente over het onderhoud van velden en buitenaccommodatie. Hij is sinds 2013 betrokken bij de Bert-Timmer-Memorial-Loop en actief bij hardloopgroep FRoS. Hij benut zijn passie voor hardlopen voor fondsenwerving en het creëren van bewustwording voor diverse goede doelen. Hij stond aan de basis van het team “Liemers voor Life”, dat deelneemt aan de Roparun.

Jan de Graaf werd benoemd tot Ridder van Oranje-Nassau. Hij zet zich sinds 2010, als voorzitter en vrijwilliger, in voor de Arnhemse Schermvereniging Scaramouche. Hij is zowel regionaal als nationaal van bijzondere betekenis voor de schermsport. Hij was betrokken bij het opzetten van een dependanceclub van Scaramouche in Duiven, waar vooral kinderen uit de buurt schermen. Hij zorgde ervoor dat het Nederlands jeugdkampioenschap Schermen in 2012, 2014 en 2015 in Duiven werd gehouden. Hij is vertegenwoordiger van het Nederlandse Heren Degenteam en nauw betrokken bij het Nationaal Trainingscentrum.