Rob de Leeuw leest ‘Tot Zover’
Rob de Leeuw leest ‘Tot Zover’ Foto: Susan Wiendels

Signature neemt afscheid met tijdsdocument over grafiek

Cultuur

ZEVENAAR – 190 pagina’s, 30 x 24 cm, hardcover. ‘Tot zover’ is een ode aan meer dan 150 kunstenaars, een uniek tijdsdocument. Met het boek zet Stichting Signature, uitgevers van grafiek, na veertig jaar een punt achter haar activiteiten. Voorzitter Rob de Leeuw: “Het is een museum in boekvorm.”

Door Susan Wiendels

We schrijven 1977. Leen van Weelden en Koos van Tol staan aan de wieg van stichting Signature, uitgevers van grafiek. Hun doel: de onuitputtelijke schoonheid van kunst betaalbaar en bereikbaar maken voor een groot publiek. Het mes snijdt aan meerdere kanten: kunstenaars die niet zelf willen of kunnen drukken, krijgen zo een podium die voor hen anders onbereikbaar is. Signature start met het uitgeven van een Gelderse Grafiekmap met twaalf prenten van twaalf kunstenaars in een oplage van 115 exemplaren. Stichting Beeldende Kunsten Gelderland (SBK) omarmt het initiatief en staat garant voor een eventueel verlies. Rob de Leeuw, destijds voorzitter van de SBK, is zelfs zo enthousiast dat hij toetreedt tot Stichting Signature. De garantie is een mooie achtervang, maar blijkt niet nodig. De Gelderse Grafiekmap is een groot succes: de stichting kan zichzelf bedruipen, veertig jaar lang. Elk jaar raakt Signature met een nieuwe Grafiekmap de ziel van mensen. Dat Signature een neusje heeft voor beeldende kunst die ‘binnenkomt’ blijkt niet alleen uit de verkoop; veel kunstwerken vinden hun weg naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ook organiseert de stichting zelf een overzichtstentoonstellng van tien Signature-edities in drie belangrijke musea. Om de ambitie kracht bij te zetten verwekt de stichting een nieuw geesteskind: de Gelderland Grafiekprijs. Deze wordt van 1986 tot en met 2007 ieder jaar uitgereikt. In 2017 geven de uitgevers van grafiek hun laatste prent uit: een cassette met zes houtsnedes van Enno Verkerk.

Nu is het tijd voor afscheid. Geheel in stijl. Vormgever Harald Slaterus heeft van ‘Tot Zover’ een sieraad gemaakt. Het kunstboek als naslagwerk verenigt klasse en kwaliteit. Ruim een jaar werkte een redactieteam, waarin ook Rob de Leeuw en Leen van Weelden zaten, aan het boek, dat niet mag ontbreken in de boekenkast van kunstliefhebbers. Alle kunstwerken die Signature heeft uitgegeven staan erin afgebeeld en alle activiteiten van de stichting worden van jaar tot jaar beschreven. Het boek kost € 24,95, ver beneden de kostprijs: Rob de Leeuw: “We hebben het gefinancierd met het batige saldo, dat uiteindelijk resteerde.” Het boek is te bestellen via info@signaturegrafiek.nl.