Winnares Sandra Lundberg.
Winnares Sandra Lundberg. Foto: Teis Albers

Sandra Lundberg winnaar Pleyade Design Contest

Algemeen

Sandra Lundberg is de winnaar van de tweede editie van de Pleyade Design Contest. Dat heeft de jury vrijdag bekend gemaakt. Het ontwerp is Sound of Memory, een communicatiemiddel waarmee mensen met dementie in contact kunnen blijven met dierbaren en hun omgeving.

Met de Pleyade Design Contest daagde Pleyade jonge ontwerpers uit om een toepassing te ontwikkelen die ten goede komt aan de zelfredzaamheid van ouderen.

Het was de persoonlijke toepasbaarheid van het idee en de gedetailleerdheid van het werkende prototype dat de jury overtuigde. Naast een geldprijs wordt het winnende ontwerp tentoongesteld op een mooie locatie in samenwerking met Museum Arnhem. Op de tweede plaats eindigden het ontwerpersduo Jelijn Verhoeven & Sifra Kock, gevolgd door Loes Kanters op de derde plek.

Afgelopen vrijdag maakte de jury onder leiding van Floor de Vroome (bestuurder van Pleyade) de winnaar bekend. Dat gebeurde in Pleyade-locatie Thuvine, waar de genomineerden voor deze prijs hun inzendingen exposeren. De jury bestond verder uit Richelle Onink (voorzitter van de kunstcommissie van Pleyade), Chantal Stoffels (medewerker van Pleyade), Teis Albers (ontwerper en kunstenaar), Marlies Spijker (projectleider evenementen en activiteiten van Museum Arnhem) Myrte Thoolen (promovendus van de TU/e) en twee vertegenwoordigers van de cliëntenraad van Pleyade.

Publieksfavoriet
De vakjury was verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen, waarvan veel ontwerpen afvielen omdat ze weliswaar mooi, leuk en origineel waren, maar uiteindelijk minder geschikt bleken om toe te passen binnen een ouderenzorglocatie. De werken van de finalisten zijn te bekijken op www.pleyadedesigncontest.nl en bij Pleyade-locatie Thuvine, Zowel via de website als bij Thuvine is er gestemd voor de publieksfavoriet. Ruim 500 mensen hebben in totaal gestemd, waarbij Ole Nieling met 48 % van de stemmen als publieksfavoriet uit de bus kwam. Als prijs ontving hij een workshop van kunstenaar, ontwerper en jurylid Teis Albers.

De expositie is nog tot 20 september te bezoeken in het restaurant van Pleyade-locatie Thuvine (Thuvinepark 100, 6921 AR Arnhem).

Pleyade Design Contest
De Pleyade Design Contest is een ontwerpwedstrijd, waarbij jonge ontwerpers wordt gevraagd een design te maken speciaal voor ouderen. Initiatiefnemer van de wedstrijd is ouderenzorgorganisatie Pleyade uit Arnhem. Met deze wedstrijd wil Pleyade verbinding maken tussen jong en oud op het gebied van kunst en design.