De buurmannen komen binnenkort met een nieuw bier: Dubbelzinnig.
De buurmannen komen binnenkort met een nieuw bier: Dubbelzinnig.

Buurmannen van Duivense Populierenlaan brouwen bijzondere bieren

Algemeen

DUIVEN - Marco Philipsen en Ed Muijser zijn twee leden van de lokale onderneming Populus 6921. Een zaak, opgezet door de buurmannen van de Populierenlaan in Duiven. Vandaar de naam Populus: 6921 is de postcode van deze straat. De mannen brouwen bijzondere bieren. Deze bieren worden exclusief bij Mitra drankenspeciaalzaken verkocht.

Door Jasmijn Muijser

Een aantal zomers geleden werd hun onderneming leven ingeblazen. Ze plaatsten een picknicktafel in de straat, waar ze met z’n allen konden genieten van het weer. Daar begon het allemaal echt. “In eerste instantie was het een grapje. Pas toen we die tafel in de straat hadden gezet, kwamen we er per toeval achter dat we allen iets in gemeen hadden: onze voorliefde voor speciaalbier,” vertellen Ed en Marco.
Het is 2014 als het balletje begint te rollen, en ze met z’n allen in de vroege morgen op pad aan om ‘bij wijze van experiment’ hun eerste bier te gaan brouwen bij Bronckhorster in Rha. Het blijkt een groot succes te zijn. “Ik werk bij de Mitra, en zo kon ik eigenlijk vrij makkelijk het bier kwijt”, vertelt Marco Philipsen. Dat de winkels zo enthousiast zouden zijn hadden ze echter niet verwacht. “De Quadrupel was zo in trek dat we eigenlijk allemaal zoiets hadden van: ‘Ja, dit smaakt naar meer’.”

Mitra

In eerste instantie hadden ze het idee om zelf een kleine brouwerij te creëren, zodat ze op wieltjes van deur naar deur konden gaan. Dat zorgde voor wat onenigheid, waardoor ze alleen nog maar praatten over bier brouwen, in plaats van het zelf te doen. Nadat een leverancier met het voorstel kwam om een eigen bier voor Mitra te creëren, werd de zaak Populus 6921 pas echt opgericht. Marco vertelt: “Het geweldige verhaal was er al, en de middelen, tja dat was eigenlijk pas een kwestie van tijd.”
De vriendschap tussen brouwerijen, verbonden door buurmannen, is hun motto. “Op basis van het type bier wat we willen maken, kiezen we eigenlijk met welke brouwer we graag een samenwerking zouden aangaan”, legt Ed Muijser uit. “Vervolgens, wanneer het eenmaal klaar is, brengen we het in hun type fles, en met hun logo er ook op, uit.” Hoewel het in het begin echt op eigen initiatief was, zijn er toch nu een hele hoop mensen die enthousiast zijn, en zelfs brouwerijen die graag met de groep een bier uit willen brengen. “We hebben tot onze grote verbazing nu zelfs al een aantal brouwerijen waartegen we moeten zeggen dat we helaas komend jaar nog niet kunnen samenwerken,” vertelt Marco lachend.

Hamburgertjes bakken

Het bierbrouwen begint met een basisidee. Daarvoor gaan ze met zijn allen om de tafel zitten en nemen ze ingrediënten mee die ze zelf lekker vinden. Met de uiteindelijke smaken gaan ze naar de brouwerij die ze uitgekozen hebben. “Soms is het wel lastig omdat niet iedereen erbij kan zijn, afhankelijk ook of je moet werken of niet”, merkt Ed op. De buurmannen maken er toch altijd wel een gezellige dag van. ‘Het brouwproces bestaat eigenlijk uit veel schoonmaken en… wachten”, legt Marco uit. “En dus doen we vaak ook veel andere dingen als we daar zijn; zoals als klusjes doen, en met zijn allen hamburgertjes bakken.”

Achter het etiket en de naam van het bier zit ook een verhaal; het wapen van Duiven, de bekende picknicktafel en natuurlijk de populierenboom, als een verwijzing naar de straat, en natuurlijk de naam. Zo is de herkomst ook echt duidelijk. Het ontwerpen van het etiket en het bedenken van de naam is iedere keer weer een creatief proces. Ed is de grafische man van de groep: “Ik probeer eigenlijk iedere keer het weer speciaal te maken, een ontwerp wat past bij het bier zelf. Zo hou ik bijvoorbeeld rekening met de kleur, die moet passen bij de smaak van het bier zelf, en probeer ik er kleine elementen aan toe te voegen die een verhaal vertellen over het bier zelf.’  

Gimmick

Wat heel veel mensen niet weten is dat ze er iedere keer een leuke gimmick in verwerken. “Zo doen we een kleine aanpassing in het etiket. Bij de Quadrupel bijvoorbeeld zie je bij een aantal exemplaren de brouwer (Steve Gammage) met zijn bolhoedje er op staan, of de brouwer van Van de Streek met zijn pet en zijn baard. En ook bij Kompaan zie je de Haagse ooienvaar er op staan. Dit maakt het bier ook erg leuk voor verzamelaars.”
De acht buurmannen hebben op dit moment vijf bieren uitgebracht, waarvan er een binnenkort uit het assortiment zal verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt hun nieuwe bier: Dubbelzinnig. Het is een dubbel met een bijzonder smakenpalet van gember en sinaasappel. “Wat het speciaal maakt is eigenlijk dat het compleet nieuw is, het is nog nergens eerder gedaan. We hopen erop dat dit donkere bier lekker is om door het hele jaar heen te drinken, zelfs in de zomer op het terras.”
Alle Populus bieren hebben verschillende smaaktexturen en zijn andere typen bier. ‘Het neigt allemaal naar de wat zwaardere biersoort, hoewel ze daarin allemaal wel variëren”, leggen ze uit. Op dit moment is het Duivens speciaal bier slechts te krijgen bij de Mitra. Iets waar ze nog wel naar uit streven is om het ook in de horeca van de Liemers in de verkoop te brengen. “Veel groter gaan, lukt eigenlijk niet. Het is en blijft nog steeds wel een hobby van een groep vrienden.”
Zelf drinken ze het bier ook graag. Een favoriet hebben ze niet. “Dat verschilt eigenlijk per persoon wel. Het is maar net of je smaak bij de zwaardere Quadrupel of de Stout ligt, of dat je meer van die ietwat lichtere, Hopgewekt houdt”, vertelt Ed Muijser. Wel zeggen ze dat ze alle bieren wel echt goed vinden. “Anders zouden we het natuurlijk niet uitbrengen, het is en blijft natuurlijk wel ons bier en dus moeten we het zelf ook wel lekker vinden.”

De mannen brouwen hun bieren zelf bij een brouwerij (Foto: Ed Muijser)