De kwekerijdagen in 2013 (Foto: Marion Nickig)
De kwekerijdagen in 2013 (Foto: Marion Nickig) Foto: Marion Nickig

Kwekerijdagen Bingerden: Een kleine tienduizend mensen bezoeken landgoed op 17, 18 en 19 juni

Algemeen

ANGERLO - Het zaadje dat door Eugénie van Weede is geplant en bij Constance van Weede is ontkiemd, komt nu tot bloei. De passie voor tuinieren heeft haar weg gevonden: de internationale kwekerijdagen in Bingerden. Dit jaar luidt het thema: ‘kweken voor de toekomst’. Een kleine 10.000 mensen komen 17, 18 en 19 juni 2022 bijeen om te speuren naar ‘het plantje dat ze al jaren zochten.’

Door Nina Peters

De inspiratie voor de kwekerijdagen komt vanuit Frankrijk, daar wordt twee keer per jaar landgoed ter beschikking gesteld voor plantendagen. “Goh, dat kunnen wij ook!”, dacht Constance van Weede, eigenaresse van landgoed Bingerden. Samen met haar moeder, Eugénie van Weede organiseren ze sinds 1996 de kwekerijdagen van A tot Z. Nu is het stokje volledig overgegeven aan Constance van Weede en haar twee zussen.

Fijnkwekers

Het publiek in contact te brengen met fijnkwekers staat centraal tijdens de kwekerijdagen. Fijnkwekers richten zich op een specifiek gebied om zo bijzondere planten te kweken. Deze collectie wordt dan gepresenteerd en verkocht op de kwekerijdagen. “Sommigen bezoekers reizen het hele land af voor het plantje wat dat al jaren zochten”, vertelt Constance van Weede. Alle opbrengsten worden daarna aan het onderhoud van de tuin gespendeerd. Daarnaast willen ze ook bereiken dat het publiek met meer informatie naar huis gaat. Zo komen er verschillende gespecialiseerde sprekers, ook vanuit het buitenland, die een thema bespreken vanuit hun eigen invalshoek. De eigenaresse van het landgoed licht toe: “Eén van de sprekers is Wouter van Eck. Hij zal het hebben over het concept ‘voedselbossen’, wat een nieuwe kreet uit Nederland is.”

Kweken voor de toekomst

Duurzaamheid en volhoudbaarheid zijn begrippen die binnen het thema ‘kweken voor de toekomst’ extra worden belicht. Constance van Weede wil meer bewustzijn creëren en heeft oog voor volgende generatie. “In 2015 hebben we de stichting SOIL4U opgericht om de boeren te ondersteunen in de transitie naar een volhoudbaar boerenbedrijf. Om van een uitgeputte naar een gezonde bodem te gaan. We willen laten zien dat er altijd nog iets te verbeteren valt wat betreft duurzaam leven.”

Foodfestival

Naast kraampjes met plantjes, zullen er ook een aantal foodtrucks aanwezig zijn in Bingerden. “Wij hebben vooral aandacht voor lokale producten, daarom nodigen we boeren uit de omgeving uit om hun specialiteiten te verkopen. Wel selecteren we wie er komen. Zo heeft iedere boer namelijk een ander verhaal.”
Verder merkt Constance van Weede dat de nieuwe generatie meer interesse heeft voor ‘groen en eetbaar’. “Daarom zul je op de kwekerijdagen sneller een biologische maaltijd vinden, dan een vette hap”, lacht de eigenaresse van het landgoed. Het zorgt volgens haar ook voor een extra dimensie: “Eten en planten horen bij elkaar.”

Entree en vrijwilligers

Constance van Weede geeft mee: “Het zijn duidelijk de bezoekers die ons ondersteunen met het behouden van de tuinen.” De online entreetickets bedragen veertien euro, deze zijn uitsluitend met een creditcard te betalen. Natuurlijk kan men aan de kassa op de dag zelf ook een kaartje kopen. 

Scoutinggroep

De kwekerijdagen is een enorm evenement in de omgeving en daar komt vanzelfsprekend veel organisatie bij kijken. Scoutinggroep Zeeverkenners Abel Tasman uit Giesbeek helpt daarom graag een handje mee. Verder worden de kwekerijdagen door een trouwe groep van veertig vrijwilligers paraat gemaakt. De eigenaresse van het landgoed bevestigt: “We zijn eigenlijk een grote familie geworden. De bezoekers merken dit ook. Het grote feest achter de schermen laten wij doorschijnen tijdens de kwekerijdagen. Het is een soort plantenfeest.”

Er komen weer verschillende sprekers met bijzonder invalshoeken