Elfi Lukassen en Joyce Zwaga bij het monument
Elfi Lukassen en Joyce Zwaga bij het monument Foto:

Duiven viert bevrijdingsdag 2024

Algemeen

DUIVEN - Zondagmorgen 5 mei ontstak locoburgemeester Joyce Zwaga, samen met kinderburgemeester Elfi Lukassen, het vredesvuur bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat. Vuur dat vanuit Wageningen naar Duiven was gebracht door loopgroep FRoS. Burgemeester Huub Hieltjes was dit jaar één van de lopers. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur was er het bevrijdingsontbijt in de Ogtent in Duiven.

Door Alie Engelsman

Elfi Lukassen vond dat ze mooie taken mocht vervullen als kinderburgemeester. “Op 4 mei heb ik, samen met burgemeester Huub Hieltjes, kransen gelegd bij verschillende monumenten. Zo ben ik bij het monument van de broeder Meuwsen in Groessen geweest. Daar werd het verhaal verteld van twee broers die daar zijn doorgeschoten. Dat kende ik niet.” Joyce Zwaga vond het indrukwekkend om als locoburgemeester het vredesvuur te ontsteken. “De loopgroep heeft een mooie prestatie neergezet. Ik overweeg om volgend jaar ook aan de bevrijdingsestafetteloop mee te doen.”

Loopgroep FRoS bracht voor de achtste keer het vredesvuur van Wageningen naar Duiven. Eef Spies: “De weersomstandigheden leken slecht toen we naar Wageningen gingen. Het werd prima loopweer op een paar spatjes na, al was het onderweg op sommige plekken echt modderig. We hielden het enthousiasme en de humor er in. Natuurlijk zijn er kransleggingen, waarbij je stil staat bij wat er is gebeurd. Er zijn mensen binnen de groep die persoonlijke herinneringen aan oorlogsslachtoffers hebben op die plekken, maar we hebben ook bewust voor jongeren gekozen om kransen te leggen. We hopen dat ze een warm gevoel overhouden aan deze manier van herdenken en de boodschap overdragen aan de generatie na ons.” Vasco is één van de jonge lopers. “Het was voor mij de eerste keer dat ik mee liep en ik vond het een bijzondere manier om stil te staan bij wat er in de oorlog is gebeurd.”

Burgemeester Huub Hieltjes vond het een geweldige ervaring om de hele tocht dit jaar mee te maken. “Je loopt niet in functie mee, maar gewoon als één van de lopers. Dat geeft een gevoel van verbinding. Dat is zo belangrijk in de herdenkingsdagen rondom de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er ook van genoten.” Lopers Hans Essers en Erica Schipper hebben de deelname van de burgemeester als prettig ervaren. “Hij was even burger, zonder meester,” grapt Hans. “We vinden het elk jaar weer een mooie belevenis om mee te lopen in de bevrijdingsestafette,” vult Erica aan. “Loopgroep FRoS is een hele fijne groep. Of je nu een getrainde hardloper bent of een beginner, je bent van harte welkom om mee te lopen.”
Loopgroep FRoS kon na de nachtelijke tocht aanschuiven aan het bevrijdingsontbijt. Aanwezig waren ook veteranen, vluchtelingen uit Oekraïne, nieuwe Nederlanders en jongeren van HOPE XXL. Een van de Pakistaanse gasten, die inmiddels al een aantal jaren in Duiven woont: “Tijdens het ontbijt hadden we spontaan een goed contact met de burgemeester. Het is fijn om op deze ongedwongen manier met elkaar te communiceren.”

Een mooie uitspraak van ex-militair Victor van Heerdt: “Zo’n ontbijt zet je stil bij wat er gebeurd is en vooral dat vrijheid een heel belangrijk woord is, dat goed in het hoofd geprent moet worden. Het is niet iets, dat je zomaar hebt.”