Jan en Truus Lentjes ontvangen de burgemeester (Foto: Alie Engelsman).
Jan en Truus Lentjes ontvangen de burgemeester (Foto: Alie Engelsman). Foto:

Jan en Truus Lentjes-Jacobs vieren diamanten huwelijk: ‘Zorgen dat je elkaar niet kwijtraakt’

do 2 dec 2021, 07:00 Algemeen

GROESSEN - Op 23 november 1961 traden Jan Lentjes en Truus Jacobs in het huwelijk. Ze vierden vorige week hun diamanten bruiloftsfeest. Hun geheim? “Ruzie maken en het altijd weer goed maken”, vertelt Truus. En zo’n goedmakertje kan gewoon bestaan uit een knuffel en een kus.

Jan en Truus leerden elkaar kennen in Duiven. “Volgens mij was het een uitvoering van een toneelvereniging,” herinnert Truus zich. Jan werd geboren in Groessen, Truus is van oorsprong een Duivense. Ze kwam door haar man in aanraking met het boerenleven en het loonbedrijf. Haar vader werkte in de ‘bouw’. Er komen mooie herinneringen boven. Truus: “We hebben zeseneenhalf jaar verkering gehad. Jan kwam met de melkwagen en op klompen langs ons huis, zo hoorde ik hem altijd aankomen.” Voor een huwelijk dat bijna een mensenleven lang duurt moet je echt voor elkaar kiezen, zorgen dat je elkaar niet kwijtraakt, vindt Jan.

De krasse 80-ers (Jan is 86, Truus 82) wonen nog altijd zelfstandig in een deel van de grote woning aan de Kerkakkers in Groessen. In het voorhuis wonen nu hun zoon en schoondochter. Lekker dichtbij. Een keer per week komen de dochters poetsen, maar verder doet het echtpaar nog alles zelf. Zelfs de boodschappen, waarvoor ze meestal met hun auto naar Zevenaar gaan. Ze hebben allebei hun rijbewijs. “Dat van mij is onlangs weer voor vijf jaar verlengd,” vertelt Truus trots. Het geeft ze nog veel vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. In 1954 richtte Jan het loonbedrijf Lentjes op. “Ik heb me de laatste jaren steeds verder teruggetrokken, om de andere generatie de ruimte te geven, maar ik ben nooit echt gestopt. Ik loop nog graag rond op het bedrijf.” Het loonbedrijf werd in 1984 uitgebreid met grondverzetwerkzaamheden, wat nu de hoofdmoot is.

Derde generatie

Zoon Johnny nam het bedrijf over en kleinzoon Siebe (19) is inmiddels werkzaam in het bedrijf. Jan is er best trots op dat zijn bedrijf straks een derde generatie aan het roer krijgt. “Het was de eigen keuze van Siebe. Hij lijkt wat dat betreft ook het meeste op zijn opa.”
Het favoriete plekje in huis is de gezellige aanbouw waar ze vaak zitten en nu ook de burgemeester ontvangen. Sinds corona hebben de beide echtelieden een leuke gezamenlijk hobby. Ze spelen graag een spelletje rummikub.